Bug 197327 - radeon 0000:01:00.0: failed VCE resume (-110).
Summary: radeon 0000:01:00.0: failed VCE resume (-110).
Status: NEW
Alias: None
Product: Drivers
Classification: Unclassified
Component: Video(DRI - non Intel) (show other bugs)
Hardware: All Linux
: P1 normal
Assignee: drivers_video-dri
URL:
Keywords:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2017-10-19 20:59 UTC by Alex
Modified: 2021-02-16 05:11 UTC (History)
8 users (show)

See Also:
Kernel Version: 4.13.8
Tree: Mainline
Regression: No


Attachments
dmesg log (64.10 KB, text/plain)
2017-10-19 20:59 UTC, Alex
Details
dmesg_GA-MA790FX-DQ6 (31 bytes, text/plain)
2018-02-08 20:26 UTC, Eugene
Details
dmesg from kernel 4.15.15 Oland PRO [Radeon R7 240/340] (70.67 KB, text/plain)
2018-04-03 08:06 UTC, Stuart Foster
Details
dmesg_vce-110 (62.50 KB, text/plain)
2018-06-18 19:11 UTC, Vinzenz Vietzke
Details
Skip VCE on R7-240 (1.17 KB, application/mbox)
2021-02-16 05:11 UTC, Shixin Zeng
Details

Description Alex 2017-10-19 20:59:34 UTC
Created attachment 260297 [details]
dmesg log

Have some trouble on my laptop with Radeon HD 8550G + Radeon HD 8750M

I have error message radeon 0000:01:00.0: failed VCE resume (-110) in boot time, and i think my discrette card Radeon HD 8750M possibly not work (3D with DRI_PRIME=1 gives a worse or the same FPS than without it)
Comment 1 Michel Dänzer 2017-10-20 08:57:13 UTC
(In reply to Alex from comment #0)
> I have error message radeon 0000:01:00.0: failed VCE resume (-110) in boot
> time,

That looks harmless.

> and i think my discrette card Radeon HD 8750M possibly not work (3D
> with DRI_PRIME=1 gives a worse or the same FPS than without it)

In which test? Something simple like glxgears isn't suitable for this (the inter-GPU overhead dominates the actual rendering work), try something GPU heavy like a Unigine demo.
Comment 2 Alex 2017-10-20 14:57:00 UTC
(In reply to Michel Dänzer from comment #1)
> (In reply to Alex from comment #0)
> > I have error message radeon 0000:01:00.0: failed VCE resume (-110) in boot
> > time,
> 
> That looks harmless.

I think this means that there is no video coding engine. 

> 
> In which test?
World of Warcraft.

> Unigine Valley
logs with DRI_PRIME=1 (OLAND card):
https://pastebin.com/ifFDTVBT

logs without DRI_PRIME=1 (ARUBA card):
https://pastebin.com/8Y57rzcc

The same results.

and
Windows 7 with same graphics settings:
FPS:	25.1
Score:	1048
Min FPS:11.3
Max FPS:44.3
Comment 3 mirh 2018-01-23 14:22:31 UTC
Duplicate of bug 107381?
Comment 4 Eugene 2018-02-08 20:23:53 UTC
$ uname -a
Linux GA-MA790FX-DQ6 4.13.0-32-generic #35~16.04.1-Ubuntu SMP Thu Jan 25 10:13:43 UTC 2018 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

$ lspci | grep -i vga
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Oland PRO [Radeon R7 240/340]

$ dmesg | grep -i "failed VCE resume" -A7 -B20
[    1.890001] [TTM] Initializing DMA pool allocator
[    1.890025] [drm] radeon: 1024M of VRAM memory ready
[    1.890026] [drm] radeon: 2048M of GTT memory ready.
[    1.890034] [drm] Loading oland Microcode
[    1.890191] [drm] Internal thermal controller with fan control
[    1.890268] [drm] probing gen 2 caps for device 1002:5978 = 300d02/0
[    1.897887] [drm] radeon: dpm initialized
[    1.903155] [drm] Found VCE firmware/feedback version 50.0.1 / 17!
[    1.903218] [drm] GART: num cpu pages 524288, num gpu pages 524288
[    1.906208] [drm] probing gen 2 caps for device 1002:5978 = 300d02/0
[    1.906211] [drm] PCIE gen 2 link speeds already enabled
[    1.912329] r8169 0000:03:00.0 enp3s0: renamed from eth1
[    1.921990] [drm] PCIE GART of 2048M enabled (table at 0x00000000001D6000).
[    1.922107] radeon 0000:01:00.0: WB enabled
[    1.922110] radeon 0000:01:00.0: fence driver on ring 0 use gpu addr 0x0000000040000c00 and cpu addr 0xffff99599f7e5c00
[    1.922112] radeon 0000:01:00.0: fence driver on ring 1 use gpu addr 0x0000000040000c04 and cpu addr 0xffff99599f7e5c04
[    1.922114] radeon 0000:01:00.0: fence driver on ring 2 use gpu addr 0x0000000040000c08 and cpu addr 0xffff99599f7e5c08
[    1.922115] radeon 0000:01:00.0: fence driver on ring 3 use gpu addr 0x0000000040000c0c and cpu addr 0xffff99599f7e5c0c
[    1.922116] radeon 0000:01:00.0: fence driver on ring 4 use gpu addr 0x0000000040000c10 and cpu addr 0xffff99599f7e5c10
[    1.922515] radeon 0000:01:00.0: fence driver on ring 5 use gpu addr 0x0000000000075a18 and cpu addr 0xffffb8da41435a18
[    2.022790] radeon 0000:01:00.0: failed VCE resume (-110).
[    2.022848] firewire_ohci 0000:06:0e.0: added OHCI v1.10 device as card 0, 4 IR + 8 IT contexts, quirks 0x2
[    2.022858] [drm] Supports vblank timestamp caching Rev 2 (21.10.2013).
[    2.022859] [drm] Driver supports precise vblank timestamp query.
[    2.022860] radeon 0000:01:00.0: radeon: MSI limited to 32-bit
[    2.022908] radeon 0000:01:00.0: radeon: using MSI.
[    2.022946] [drm] radeon: irq initialized.
[    2.026917] ata9.00: ATAPI: Optiarc DVD RW AD-7170A, 1.02, max UDMA/66

P.S. dmesg is in attachment
Comment 5 Eugene 2018-02-08 20:26:02 UTC
Created attachment 274071 [details]
dmesg_GA-MA790FX-DQ6
Comment 6 Stuart Foster 2018-04-03 08:06:47 UTC
Created attachment 275057 [details]
dmesg from kernel 4.15.15 Oland PRO [Radeon R7 240/340]

Just noticed "[    1.464587] radeon 0000:01:00.0: failed VCE resume (-110)." from both 4.15.15 and 4.16.0 kernels. This card is a recent addition to my system.
Comment 7 Vinzenz Vietzke 2018-06-18 19:11:33 UTC
Created attachment 276651 [details]
dmesg_vce-110

Same issue here with openSUSE Leap 15.

$ uname -a
Linux calvin 4.12.14-lp150.12.4-default #1 SMP Tue May 22 05:17:22 UTC 2018 (66b2eda) x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

$ lspci -nnk | grep -A3 -E "VGA|3D"
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Oland PRO [Radeon R7 240/340] [1002:6613]
	Subsystem: PC Partner Limited / Sapphire Technology Device [174b:e263]
	Kernel driver in use: radeon
	Kernel modules: radeon, amdgpu
Comment 8 Stuart Foster 2019-04-15 08:18:36 UTC
Tested linux 5.1 rc5 this morning:

[    1.507466] radeon 0000:01:00.0: failed VCE resume (-110).

Is still present, will this ever get fixed ?

Thanks
Comment 9 Carlos Fagiani Junior 2019-07-14 21:02:13 UTC
Same here

Now using Fedora 30, but has the same error on Ubuntu, Mint, Arch... 
Freeze the system on nomral use, without play game, only using terminal and some browser.

Arch wiki say about some kernel parameter if system freeze. Like amdgpu.vm_update_mode=3 

https://wiki.archlinux.org/index.php/AMDGPU

$ uname -a
Linux localhost.localdomain 5.1.16-300.fc30.x86_64 #1 SMP Wed Jul 3 15:06:51 UTC 2019 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux


$ lspci -nnk | grep -A3 -E "VGA|3D"
06:00.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Oland PRO [Radeon R7 240/340] [1002:6613]
	Subsystem: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Device [1002:2b0a]
	Kernel driver in use: radeon
	Kernel modules: radeon, amdgpu


$ lspci | grep -i vga
06:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Oland PRO [Radeon R7 240/340]
[terabytes@localhost ~]$ dmesg | grep -i "failed VCE resume" -A7 -B20
[    4.866787] [TTM] Zone  kernel: Available graphics memory: 4089250 kiB
[    4.866787] [TTM] Zone   dma32: Available graphics memory: 2097152 kiB
[    4.866788] [TTM] Initializing pool allocator
[    4.866791] [TTM] Initializing DMA pool allocator
[    4.866803] [drm] radeon: 2048M of VRAM memory ready
[    4.866804] [drm] radeon: 2048M of GTT memory ready.
[    4.866810] [drm] Loading oland Microcode
[    4.866901] [drm] Internal thermal controller with fan control
[    4.872771] [drm] radeon: dpm initialized
[    4.873740] [drm] Found VCE firmware/feedback version 50.0.1 / 17!
[    4.873745] [drm] GART: num cpu pages 524288, num gpu pages 524288
[    4.875721] [drm] PCIE gen 3 link speeds already enabled
[    4.894854] [drm] PCIE GART of 2048M enabled (table at 0x00000000001D6000).
[    4.894945] radeon 0000:06:00.0: WB enabled
[    4.894948] radeon 0000:06:00.0: fence driver on ring 0 use gpu addr 0x0000000080000c00 and cpu addr 0x00000000ea0b3c38
[    4.894949] radeon 0000:06:00.0: fence driver on ring 1 use gpu addr 0x0000000080000c04 and cpu addr 0x00000000dcc08c7b
[    4.894950] radeon 0000:06:00.0: fence driver on ring 2 use gpu addr 0x0000000080000c08 and cpu addr 0x00000000b65a3e68
[    4.894951] radeon 0000:06:00.0: fence driver on ring 3 use gpu addr 0x0000000080000c0c and cpu addr 0x00000000db9596a3
[    4.894952] radeon 0000:06:00.0: fence driver on ring 4 use gpu addr 0x0000000080000c10 and cpu addr 0x00000000e2fb734a
[    4.895165] radeon 0000:06:00.0: fence driver on ring 5 use gpu addr 0x0000000000075a18 and cpu addr 0x00000000e02858d4
[    4.996189] radeon 0000:06:00.0: failed VCE resume (-110).
[    4.996192] [drm] Supports vblank timestamp caching Rev 2 (21.10.2013).
[    4.996192] [drm] Driver supports precise vblank timestamp query.
[    4.996193] radeon 0000:06:00.0: radeon: MSI limited to 32-bit
[    4.996241] radeon 0000:06:00.0: radeon: using MSI.
[    4.996263] [drm] radeon: irq initialized.
[    5.205989] [drm] ring test on 0 succeeded in 1 usecs
[    5.205993] [drm] ring test on 1 succeeded in 1 usecs
Comment 10 xtornado 2019-08-23 06:49:54 UTC
Hi

I get same error message on my laptop HP 850 G2


uname -a
Linux EliteBook 5.0.0-25-generic #26~18.04.1-Ubuntu SMP Thu Aug 1 13:51:02 UTC 2019 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux



lspci | grep -e VGA -e 3D

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation HD Graphics 5500 (rev 09)
04:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Opal PRO [Radeon R7 M260X]


xrandr --listproviders

Providers: number : 2
Provider 0: id: 0x6c cap: 0x9, Source Output, Sink Offload crtcs: 3 outputs: 8 associated providers: 1 name:modesetting
Provider 1: id: 0x41 cap: 0x6, Sink Output, Source Offload crtcs: 2 outputs: 0 associated providers: 1 name:OLAND @ pci:0000:04:00.0


lspci -nnk | grep -A3 -E "VGA|3D"


00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation HD Graphics 5500 [8086:1616] (rev 09)
	Subsystem: Hewlett-Packard Company ZBook 15u G2 Mobile Workstation [103c:2216]
	Kernel driver in use: i915
	Kernel modules: i915
--
04:00.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Opal PRO [Radeon R7 M260X] [1002:6605]
	Subsystem: Hewlett-Packard Company Opal PRO [Radeon R7 M260] [103c:2258]
	Kernel driver in use: radeon
	Kernel modules: radeon, amdgpu




dmesg -l err

[    4.170161] ima: Error Communicating to TPM chip
[    4.174122] ima: Error Communicating to TPM chip
[    4.178203] ima: Error Communicating to TPM chip
[    4.182732] ima: Error Communicating to TPM chip
[    4.186670] ima: Error Communicating to TPM chip
[    4.190702] ima: Error Communicating to TPM chip
[    4.194709] ima: Error Communicating to TPM chip
[    4.199279] ima: Error Communicating to TPM chip
[    8.050169] radeon 0000:04:00.0: failed VCE resume (-110).
[   54.320352] radeon 0000:04:00.0: failed VCE resume (-110).
[  429.847441] radeon 0000:04:00.0: failed VCE resume (-110).
Comment 11 Shixin Zeng 2021-02-16 05:11:10 UTC
Created attachment 295309 [details]
Skip VCE on R7-240

I am having the same issue with my card R7 240, and decided to do some research on this and found out that this card didn't seem to have VCE at all (https://en.wikipedia.org/wiki/Video_Coding_Engine), so it seems to be only a cosmetic issue. Skipping it eliminated the error message for me, and is not causing any other issues for me.

Other card ids can be added in the same way once this is tested and determined to be the right way to fix it.

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.