Bug 150811

Summary: Tracker for hotkeys not functioning on recent ASUS laptops
Product: Platform Specific/Hardware Reporter: Luya Tshimbalanga (luya)
Component: x86-64Assignee: platform_x86_64 (platform_x86_64)
Status: NEW ---    
Severity: blocking CC: alexhenrie24, corentin.chary, mryodatak, nnmware, peter, tesfabpel
Priority: P1    
Hardware: All   
OS: Linux   
Kernel Version: 4.4.1 Tree: Mainline
Regression: No
Bug Depends on:    
Bug Blocks: 112531, 119391, 150631, 202347, 115021    

Description Luya Tshimbalanga 2016-07-31 16:58:29 UTC
Recent ASUS laptops using ATKACPI have their hotkeys misbehaving or not functioning at all impacting all kernel version. Affected models are G752, G752VT, X550ZE, Q500A and there can be more. It will be nice to consolidate all bug reports to easily help reporters testing the fix.
Comment 1 Peter Wu 2016-07-31 19:20:59 UTC
Not sure if bug 119391 is really related to this, I just mentioned this in bug 119391 because it could be related to a missing thing in the asus-wmi driver.
Creating another bug to track two bugs that duplicate each other seems unnecessary.

Anyway, let's see what we can do here :-)
Comment 2 Luya Tshimbalanga 2016-07-31 22:42:57 UTC
That was the initial thought about duplicated report. However, the model of laptops are different so the intention is to gather affected ASUS laptops to easily sort them in the process.
Comment 3 Luya Tshimbalanga 2016-08-01 16:47:26 UTC
I am adding Corentin Chary, the author of asus-nb-wmi. He may have more details about fixing hotkeys issue although he lacks access to modern Asus laptops.
Comment 4 mryodatak 2017-01-11 09:08:39 UTC
HI i got the same problem only volume control works with a US keyboard , G752VL-DH71 on Fedora 25 with 4.9 Kernel
Comment 5 Luya Tshimbalanga 2017-08-01 18:08:10 UTC
Hello, 
Sorry for the late reply. Could you test the latest stable kernel to see if that works?
Comment 6 tesfabpel 2018-08-04 10:22:20 UTC
Hi, 
a friend of mine has this same issue with its new ASUS ROG GM501GS. Using Ubuntu 18.04.1 LTS with kernel 4.15.0-29-generic. It was also affecting ArchLinux with kernel 4.17.xx.  

Should I open a new bug?   

Thank you.
Comment 7 Luya Tshimbalanga 2018-12-29 19:01:12 UTC
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1651886(In reply to tesfabpel from comment #6)
> Hi, 
> a friend of mine has this same issue with its new ASUS ROG GM501GS. Using
> Ubuntu 18.04.1 LTS with kernel 4.15.0-29-generic. It was also affecting
> ArchLinux with kernel 4.17.xx.  
> 
> Should I open a new bug?   

Please